Skogskocken Niklas Ekstedts bästa mattips

| Skidresor, Nyheter

Skogskocken Niklas Ekstedts bästa mattips

En av resorna vi på Xtravel ser mest fram emot i vår är Lappland Backcountry. Ingen mindre än skogens mästerkock Niklas Ekstedt hänger med på denna tripp till Kvikkjokks pudergömmor. Förutom att han självklart kommer åka bräda så mycket det går så kommer han även dela med sig av sina matlagningsskills över öppen eld. Vi brände av några snabba frågor till Niklas gällande matlagandets ädla konst i det fria!  

Vad ser du mest fram emot under Lapplandsresan med Xtravel?
 – Skidåkningen enbart Hahaha!  Nä, att få hänga med härliga människor i en fantastisk miljö och att laga mat såklart!

Vad är hemligheten; hur ska man steppa upp sitt utomhuskockande så man slipper falukorvsgrillningen?
 – Inse att det inte är så komplicerat och att vara förberedd är ju en fördel.

Ska man behöva släpa med sig det tunga artilleriet, dvs en gjutjärnspanna?  
– Absolut inte, du kan ju halstra tex rödingfién rakt på en glödande vedklabbe… Det hoppas jag på att få visa er i April!

Hur viktigt är valet av ved? 
– Man tar ju vad som finns att tillgå i skogen. Men jag föredrar björkved som brinner lätt och inte ”skvätter” glödloppor. Granved kan ge en ”sur” karaktär till maten som inte är så härlig.
xtravel ekstedt lappland backcountry skidresa3 vanligaste felen man gör när man kockar i det fria?
 – Vet inte riktigt vad andra gör men har ett par bra tips som brukar funka för mig och min familj!

  • Håll nere antalen moment i matlagningen. Skär tex grönsakerna hemma i förväg.
  • Sätt upp en stabil och bra arbetsplats bredvid elden för utrustning och skärbräda. Tex på en stor sten.
  • Förbered hur du skall packa ev stekpannor och grytor även efter att ha använt dem då de ofta är sotiga. Går bra med en vanlig plastpåse, men ack så viktigt för att inte smutsa ner allt annat i ryggsäcken.

3 smarta tips som underlättar en heldag i skogen?

  • Norsk ”tändved” = en tampong. Perfekt att tända brasan med och tar minimaliskt med plats
  • En liten smidig och vass yxa.
  • Bra kläder och god mat!!

Bästa du någonsin ätit i skogen?
Har massa minnen med hjortron och nygräddade våfflor över elden på höstkanten är ju svårslaget…

Vi har några enstaka platser kvar så skynda dig att boka om du vill ha en unik upplevelse med makalösa vyer, utmanande skoteråkning, läcker skidåkning och grymt käk. Bästa sättet att spendera en aprilhelg på innan det är dags att lägga upp laggen på hyllan. 11 – 15 april.
Vi ses i Lappland! // Xtravel

På Xtravels webbplats används cookies som gör att webbplatsen fungerar bättre. Läs mer

Jag accepterar