• Alagna, Italien


  Freeride Paradise

 • Alagna, Italien


  Freeride Paradise

 • Alagna, Italien


  Freeride Paradise

 • Alagna, Italien


  Freeride Paradise

 • Alagna, Italien


  Freeride Paradise

 • Alagna, Italien


  Freeride Paradise

Alagna, Italien

Alagna är en mysig liten by som ligger i Valsesia regionen i Italien, ungefär 1,5 timme norr om Milano. En skidort som har allt man kan önska för en grym skidresa. Låt dig inte skrämmas av ortens slogan Freeride Paradise, det finns massor av fina backar för alla nivåer av skid och brädåkare. Monterosa skidsystem inkluderar även Champoluc och Gressoney men där lilla Alagna enligt oss är orten med absolut mest charm och med bäst skidåkning. Förvänta dig ingen afterski med untz -untz eller fest inpå småtimmarna, här är vi för att åka massor av skidor och äta gott på någon av de små trevliga restaurangerna runt om i byn.

Det finns 56 markerade pister och 29 liftar i området och väldigt stora offpistområden. För att få ut maximal upplevelse ger vi dig möjligheten att boka en eller tre dagar med bergsguide som ser till att du får skörda all powpow Alagna kan leverera!
Oavsett vilket av våra boendealternativ du väljer så har du alltid gångavstånd till liften. Storleken på byn gör att allt känns centralt och kvällen spenderas förslagsvis på vinerian längs med huvudgatan. Alagna har helt enkelt allt och mer därtill, precis som vi på Xtravel önskar.

Om resan

Flyg
Pris inkluderar flyg. Oftast med Lufthansa inkl skidfrakt (ej garanterat) via Frankfurt (ca 1h transfer) detta göra det enklare för GBG, CPH och OSL att ansluta samt gör att vi får in skidfrakt  på våra ordinarie flyg i mån av plats.

Transfer
Xtravels guider hämtar på flygplatsen och kör dig upp de ca 2h från Milano till Alagna (även för weekendresenärer vid bokningar av 4 personer eller fler annars kan tillägg tillkomma). Under transfern får ni något gott att dricka och tugga på och information om de kommande dagarna från vår guide.

Boende
Under resans gång bor vi på valt lägenhets-/hotellalternativ. Alla boendealternativ har gångavstånd till och från liften/backen.

Måltider
Varierar beroende på valt lägenhets-/hotellalternativ men gemensamt för våra hotell är att de inkluderar frukost alla dagar (ej vid boende i lägenhet, men då kan man välja att köpa till väl på plats). Middagspaket om 5 middagar på externa restauranger går att köpa till vid din bokning till ett förmånligt pris.  För weekendresenärer är frukost inkluderat.

Guidning
Våra grymma och erfarna Xtravelguider ser till att ta hand om dig på berget under alla dagar ni är på plats. På berget visar de sköna åk och kommer med tips och trix kring din åkning om du så önskar. Önskar man offpistguidning, så går det att lägga till en eller tre dagars åkning med lokal bergsguide i din bokning. Alternativt försöker vi lösa det väl på plats i mån av tillgänglighet.

Liftkort
Är inkluderat under de 6 åkdagar då vi är på plats för hela Monterosa skidsystemet (inkluderar Gressoney & Champoluc). 3 dagars liftkort inkluderat i våra weekendpaket.

Svårighetsgrad
Alagna är känt för sin tuffare offpist men låt dig inte skrämmas av det.  Hit kan alla nivåer av skidåkare åka då möjligheterna är så pass stora. Dalarna bredvid,  Gressoney och Champloluc erbjuder en något snällare åkning och dit tar man sig enkelt med lift från Alagna om så önskas. Är man inte sugen på den något mer utmanande nedfarten till Alagna på eftermiddagen så tar man istället bara liften ner.  Ett skidområde för såväl familjer som pudernördar i alla nivåer.

Vår guide på plats

Linn Björö

Linn började jobba med oss sommaren 2015 på Mallorca men har många års erfarenhet och rutin från reseledaryrket och skidåkning. I vinter är det Linn som sitter bakom spakarna i Alagna som är Xtravels största ort i alperna. Glad, lösningsorienterad och ett ess på att bränna lagg. Med Linn i Alagna kommer nog vintern 2016 bli den bästa hittills.

Läs mer om Linn under vår Guider & team sida.

Skidsystemet

xtravel_skidsystem_monterosa_alagna

Antal liftar29st
Antal nedfarter (blå/röd/svart)17/32/7
Högsta åkhöjd (Punta Indren)3275 m.ö.h
Längsta nedfart (pist)5005 m
Högsta fallhöjd2063 m
Finns park?Ja, 2st
Total pistlängd180 km
Antal offpistreporoändligt

 

Destinationsfakta

När skall man åka hit? Alagna är en grym skidort dock i söderläge så för att ha högst sannolikhet på grym snö är början på januari till slutet på mars bäst även om det med hjälp av lite snökanonner mm även funkar tidigare och längre än så på säsongen. Lämpar sig perfekt för både kompisgäng och familjer både för veckor och helgresor.

Passregler: Kom ihåg att se till att ditt pass är giltigt och att ditt namn på din flygbokning stavas som i passet.

Visum: För Italien som är en del av EU behövs inget visum.

UD: Spana in UD’s hemsida för uppdaterad information och rekommendationer kring resande till Italien.

EL: 220V och samma uttag som i här hemma.

Valuta: I Italien är det Euro som gäller. 1 EUR ca 9,3kr (1 okt 2015). Kolla aktuell valuta här.

Vaccinationer: Kolla in denna ständigt uppdaterade sida med aktuella regler och rekommendationer kring vaccinationer. 

Allmänt: Vid toppen Ghiacciaio d’Indren, 3550 m.ö.h och en kort hike från Punta Indren dit man tar sig med lift , kan man välja mellan ett tiotal drömlika off pist-turer med otaliga varianter, varav hälften slutar i Alagna och hälften i Gressoney (bergsguide rekommenderas). Det är underligt att inte fler har upptäckt Alagna med omnejd tidgiare men vi klagar inte för det är fortfarande ett område med väldigt få liftköer och ouppåkta linjer efter lunch. Till Alagna skall du dock inte åka om du söker fartfylld afterski eller bra party på kvällarna för här är det skidåkningen och god mat i fokus.

Bra att veta:
Det italienska ordet Pizza är ett av dom få ord som alla i hela världen förstår.

Det är inte bara pizzadeg, pasta, romantiska middagar och nyfikna sjöfarare som Christopher Columbus och Marco Polo som satt italien på kartan. Även Alessandro Volta drog sitt strå till stacken då han uppfann det elektriska batteriet och upptäckte metangasen.

1592 tillverkade den italienske vetenskapsmannen Galilei den första termometer. Den behövde dock trimmas lite så 150 år senare, 1742, gjorde svensken Anders Celsius den till vad den är idag.

Den lilla skrutbilen Fiat förknippar de flesta med Italien. Men man ska inte glömma att Fiat äger märken som t e x Lancia, Alfa Romeo, Ferrari och Maserati!

 

 

Karta & Väder

Alagna som ligger i södra delarna av alperna och söder om det stora Monterosa massivet; alltså ett område med tämligen mycket sol och snö som faller tack vare att de tunga snömolnen fastnar på de höga bergen. Byn som ligger på 1200 m.ö.h har inte alltid snö men det går att köra ner till byn hela säsongen, ibland med lite snökanonshjälp dock.

Mest snö kommer i slutet av dec, hela januari och mitten på mars fram till påsk, historiskt under de senaste tre åren.  Kolla aktuellt väder i Alagna här.

DecJanFebMar
Temp 4⁰ C2⁰ C3⁰ C4⁰ C
Snödjup150 cm210 cm260 cm340 cm

Tredje året i rad vi åker till Alagna med Xtravel. En weekend fylld av skidåkning i stort system med många olika pister och offpistrepor. Grymma lunchrestauranger.

Micke & Anna T, 2015

Med kort transfer, boende nära lift och backe och möjligheten att bo i lägenhet där vi kan rå om oss själva blir Alagna med Xtravel en klar favorit i alperna dit vi absolut skall igen.

Freddan, 2014

Skräddarsy din resa till Alagna, Italien

Använd formuläret nedan för att skapa din drömresa. När du gjort alla val skickas det in som en förfrågan till oss. Vi ser då över din förfrågan och kontaktar dig!

INKLUDERAT I PAKETET:

 • Flyg tur och retur Stockholm – Milano
 • Transfer och skjuts från Milano – Alagna t/r
 • Skidfrakt i mån av plats på våra ordinarie avgångar
 • Boende 7 nätter på valt boende
 • Liftkort 6 dagar
 • Guidning, service och instruktioner av vår Xtravelguide på plats
 • Frukost alla morgnar (endast för veckogäster på Hotell Monterosa och Hotell Cristallo samt för alla weekendresenärer)
 • Lokala skatter, resemoms och flygskatter
 • Diverse erbjudanden & rabatter från våra samarbetspartners
 • Inloggning till ”Min sida” där du hittar all nödvändig information inför din resa, förutom resehandlingar, aktuellt väder och vårt lojalitetsprogram kan du även ladda hem träningstips och program för att komma väl förberedd på din nästa resa.

ATT TÄNKA PÅ:

 • Luncher och middagar är ej inkluderade. Middagspaket går att köpa till (rekommenderas) när du gör din bokningsförfrågan. 5 kvällar totalt med tre rätters middagar varje kväll fördelat på två olika restauranger för er som bor på Indren Hus eller Hotell Cristallo a 1,300SEK i tillägg per person (800SEK för barn under 12år). För Hotell Monterosa gäster äter man alla 5 kvällar i deras läckra matsal(1,300SEK för vuxna och 800SEK för barn under 12år)
 • Vill ni åka med bergsguide en dag så föreslår vi att ni bokar in ert intresse redan i förtur då vi under torsdagar har en certifierad bergsguide som står redo och är pepp på att åka med oss. 7 personer max per grupp och minst 4 pers för att vi skall komma iväg. 800SEK per person
 • Är du sugen på att flyga heliski en dag (2,500SEK) så säg till så hjälper vi dig styra upp detta då det är svårt att förboka då priset gäller för optimerade helikoptrar med grupper om 4 personer
 • Önskar du flyga ut från annan ort än Stockholm så meddela oss i din bokning så återkommer vi med möjliga alternativ och tilläggskostnad för detta
 • Kom ihåg att meddela oss ålder för barn under 12 år så återkommer vi med avdrag för dessa personer då liftkort och mat då är billigare
 • För helgresenärerna är transfer inkluderat om ni är 4 eller fler per bokning och för helgresenärerna är det 3 dgars liftkort som gäller, 3 nätter och frukost är inkluderat för er alla oavsett boendeform.
 • För lägenhetsgäster på Indren Hus och Monterosa Apartments (kan endast väljas till via förfrågan) kan ni köpa till frukost på plats för 7 EUR per person om ni heller gör det än handlar eget

Liknande resor