• Glentress, Skottland


  MTB på den gröna ön i väst

 • Glentress, Skottland


  MTB på den gröna ön i väst

 • Glentress, Skottland


  MTB på den gröna ön i väst

 • Glentress, Skottland


  MTB på den gröna ön i väst

Glentress, Skottland

Vi har länge velat presentera en rad ny cykeldestinationer men finner det svårt att hitta något som slår Skottland och på samma sätt representerar det vi på Xtravel står för, så det får vänta helt enkelt. Denna långhelg till Skottland med massor av cykling, whiskey, säckpipor, kiltar och oslagbar natur är grym för såväl par eller gäng som vill fly en helg från vardagen här hemma.

Glentress & Innerleithen dit vi valt att åka efter otaliga rekommendationer, erbjuder fantastiska ”singletracks” och en utmanande ”freeride”park. Områdena som är en del av ”the 7 stanes” blev nyligen framröstat som ”ett av världens bästa mountainbike områden” av det Internationella Mountainbike Förbundet (IMBA).

Du flyger enkelt och billigt in till Edinburgh där vi hämtar dig och din cykel (om du inte väljer att hyra på plats) för att köra dig till ett av våra två sköna boendealternativ.

Glentress

Precis som i skidbacken så har olika cykelspår olika svårighetsgrader. Vill man komma iväg och se mycket men kanske inte känner att stora hopp och tekniska backar är något för dig är det gröna spåret helt rätt. Bara för att det är lättare betyder det inte att det är tråkigt, det är fortfarande riktigt mountainbiking!

Det blåa spåret bjuder på riktigt fina ”singeltracks”, smala spår där bara en åt gången får plats. För att åka här kan det vara bra att ha tidigare erfarenhet eller kört någon dag i det gröna med instruktör.

Över det blåa så hamnar vi i det röda spåret. Här snackar vi riktigt fina singeltracks, härliga klättringar och snabba och flytande nedförsbackar. Det röda spåret bjuder på schysta hopp och snabba hårnålar.

För lätt för dig? Testa på det svarta spåret! Här hittar vi 3 mil, utmanande teräng, över 800 meter att klättra och långa, adrenalinpumpande nedförsbackar.

Känner man inte att man vill ge sig iväg långt ut i spår finns det även en Freeride park Här är pushar vi oss själva, lär oss nya hopp och umgås i skön freerideanda.

Glenntress Skottland Xtravek

 

Innerleithen

Glenntress Skottland Xtravek

Ett stenkast från Glentress Bike Park hittar vi Innerleithen XC Route. Det är lite svårare spår och är ett bra alternativ till det röda spåret i Glentress. Fördelen med Innerleithen är att det oftast inte är lika mycket folk i spåret som i Glentress.

I Innerleithen finns det många, lite mer tekniska klättringar men det är helt klart värt mödan! Väl på toppen så väntar en riktigt härlig åktur nedför varierande mellan snabba backar, skarpa kurvor och balla hopp. Här är det singeltrack och adrenalin som gäller och som avslutas med en fantastisk freeride vid Cadon Bank

Vi hittar också fyra riktiga bra downhillspår i Innerleithen. De fyra spåren är väl markerade och erbjuder cykling i allt från riktigt brant, smala sicksackande spår ner mellan träden till öppna landskap fyllda med hopp och skönt flow. Alla spåren är precis som Glentress Freeride park markerade orangea.

Destinationsfakta

Flyg och transfer: Flyget tar ca 2 och en halv timme från Arlanda till Edinburgh. Ni blir upplockade av transfer på flygplatsen och sedan körda söder ut till de djupa skogarna kring Glentress.

Boende: Bor gör vi nära spåren i allt från lite enklare boende till lite lyxigare.

Guidning: Om man vill är det möjligt att köra med guide/instruktör på plats.

Utrustning: Vill man är det möjligt att ta med sig egen cykel till Glentress. Flygfrakten måste då läggas till och ingår inte i priset. Självklart går det att hyra cykel på plats!

Visum: För Storbritannien som är en del av EU behövs inget visum.

EL: Man behöver en adapter för uttaget i Skottland.

Tid: I Skottland ställer man bak klockan en timme

Valuta: I Skottland är det brittiska pund som gäller. 1 GBP är ca 11,5 SEK (31 mars 2016). Kolla aktuell valuta här.

Vaccinationer: Kolla in denna ständigt uppdaterade sida med aktuella regler och rekommendationer kring vaccinationer. 

Allmänt: Skottland är en del av Storbritannien. Storleksmässigt är det stort som Skåne och Småland tillsammans men har ca 5.2 miljoner invånare, förhoppningsvis är inte alla ute i spåren samtidigt.

Bra att veta: Glentress är ett stort naturområde som inte bara bjuder på cykling i världsklass. Värker benen extra mycket någon dag kan man passa på att gå höghöjdsbanor och åka långa ziplines. Och varför inte avsluta dagen med en klassisk haggis?

 

Karta

Glentress Forest ligger söder om Edinburgh vid den lilla orten Peebles. Området huserar milslånga spår för alla nivåer av åkning.

Väl på toppen är det väldigt fint att stanna till och bara titta. Hela området är av den klassiska Skotska naturen med böljande landskap, stengärdsgårdar över stora fält, vackra tallskogar och små flodfåror som bryter igenom allt.

Kul sätt att se Skotska landsbygden på! Var inga problem att lära sig grunderna och ge sig ut i spåren. Var uppe i röda spåret redan efter tre dagar!

Jocke Filipsson

Grymt bra resa! Kul med Innerleithen också, fick möjligheten att utvecklas och har haft en galet rolig vecka. Skrubbsåren kanske inte ser skitbra ut på beachen dock :P

Anna

Liknande resor