Xtravel snackar med #3 -Mathias Burestam

Dela nyhet:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

I det 3e avsnittet av Xtravel snackar med tar vi ett trevligt snack vi med vår überguide Mathias Burestam som precis kommit hem från Japan där han har guidat peppade Xtravelgäster genom snorkeldjupt puder.  Det finns inte många människor med så bra koll på lavinsäkerhet, utrustning, filmkameror, matlagning, pop-up-fönster och livet som han. Ja, Bure, som han kallas i folkmun, har koll på det mesta. Vi får ta del av hans bästa tips på val av Japanresa och lär oss mer om hur vi undviker att hamna i laviner.  Om du någon gång har tvekat på om Japan är så bra som alla säger, kan du nog sluta tveka snart.  Dyk in!

Tja! Hur var livet som en mini-Bure?

Jag föddes för 27år sedan i Huddinge och växte upp i Täby Kyrkby, skyddad från allt ont i världen. Som skidåkare är jag uppfostrad i Väsjöbacken i Sollentuna där jag hängde flera dagar i veckan efter skolan. Det är som kläppen i miniformat där man kan ”lapa” parken upp och ner hela dagen. Väsjöbacken har faktiskt fostrat många duktiga åkare som bröderna Wester, Patrik och Niklas Karlsson, Simon Eriksson och även Henrik Harlaut har åkt där en hel del. De har alltid haft ett välshapeat hopp med skön landning och det blir alltid grymt gangshred. Sista kvarten innan stängning kallade vi för ”drömkvarten” för då hade alla slalomåkare som inte hängde i parken dragit. Då samlades alla vi små jibbers ovanför hoppet och skröt om vilka feta trick vi skulle göra, även om det ofta bara slutade med en straight air ändå.

Goa minnen! Har du något du kallar andra hem?

Nja den är svår alltså. Har flyttat runt så jäkla mycket så överallt är ett andra hem. Jag gör mig rätt hemmastadd var jag än är. Nu har jag varit i Japan mycket de senaste åren så det har blivit lite av ett andra hem. I alperna är väl Verbier mitt andra hem. Men egentligen har jag nog inte riktigt ett andra hem eftersom det är för kul att se nya platser. Alla ställen blir hemma efter andra dagen.

Beskriv ditt livs bästa åk!

I LIVET? Oj, det var svårt. Många bra åk att välja mellan. Jag hade ett bra åk på NM en gång som jag var hyffsat nöjd över.  Jag har kört en gäng Freeride Qualifiers, men kraschat de flesta, haha. Det är skitkul men nervigt som satan. Alla är övertaggade med lite för hög tilltro till sin egen förmåga,  inklusive mig själv. Så det brukar sluta med att man kraschar. Men bästa åk någonsin är svårt att välja alltså. Varje åk i Japan när det är snö upp till midjan är ju i och för sig ett bästa åk…

Men det var ett åk i Verbier när vi hajkade upp Bec des Rosses och tog oss ner där samtidigt som de körde finalen i Freeride World Qualifiern som var riktigt nice. Det var kul att jämföra min hjälmkamera i efterhand med proffsens åk och jämföra tid och antal svängar med proffs som Reine Barkered. Reine åkte ner på 1,5 minuter på 6 svängar och jag kanske tog några fler… Men för att svara på din fråga: mitt livs åk är varje åk i Japan! 

Hur länge har du jobbat som guide?

Jag började guida i Kittelfjäll 2015. Jag gick en fjäll- och vildmarksutbildning i Malung och blev certifierad fjäll- och vildmarksledare. Det ingick mycket praktik i utbildningen så jag valde att ha en lång praktikperiod på våren uppe i Kittelfjäll och guidade topptursskidåkning hela våren och trivdes jättebra med det. Jag hade varit Japan mycket innan så jag kombinerade min guideerfarenhet och utbildningen med all min Japanerfarenhet, bakade ihop det till ett Xtravelpaket och sålde in det till Eric som gav mig jobb som Japanguide 2016. 

Du är ju lite av vår Japanexpert nu. Vilket av våra Japanpaket skulle du rekomendera de som som aldrig varit där men är sugna på att åka? 

Om man ska åka till Japan för första gången och ska välja en resa förespråkar jag Roadtripen.  Då man får se många småorter och det är kul att åka mellan många små liftsystem. Vissa är så små att de bara har en lift. Vulkanen Asahidake har bara en kabinbana som går en gång var 20e minut. De andra skidåkarna på småorterna är framförallt japanska barn som kommer med bussar fån städerna omkring och övar slalom. Ibland kan det komma flera hundra små japaner, alla med samma skidor, samma jacka, samma mössa, ja samma allt. Som friåkare är man rätt ensam på berget, vilket är härligt.   Om man föredrar att stanna längre på samma ställe passar Japow bättre. Då åker man även i Rusutsu, vilket är en av mina favoritorter.

Hur var denna säsong?

Jättebra säsong. Grymma snöförhållanden på alla roadtrips jag guidade. Det var några dagar med riktigt bra förhållanden. Alltså RIKTIGT bra förhållanden.  Det var dock en vecka på Honshu-roadtripen när det var dåligt väder och regn, vilket var riktigt tråkigt för våra gäster, men det löste sig rätt bra. Vädret i Hokkaido där jag höll till var mycket bättre, så jag sa att de borde komma dit eftersom jag ändå var ledig mellan två andra grupper. Jag guidade runt dem i riktigt snorkeldjupt Japanpuder så de fick en grym resa till slut.  Skitkul att kunna vända en regnig resa till något riktigt bra. Det är sånt som gör det extra kul att vara guide.

 

 

Vad är det bästa med Japan?

Snön, givetvis. Men det är också så mycket mer än så. Det är inte bara en skidresa, det är en helhetsupplevelse. Om du åker till alperna så vet du precis vad du får, det är inte ju så annorlunda kultur förutom lite mer jodel och läderhosen än i fjällen kanske.  I Japan är det en sån chock. Det har ju varit en egen ö och isolerat från omvärlden så länge att man lika gärna skulle kunna åka till mars. Det är ju nästan på den nivån.  Maten och det trevliga folket kombinerat med den lättillgängliga puderåkningen med grymma pillows och glesa skogspartier är magisk.  De extrema mängderna snö på det gör det till något alldeles extra.  Det är hur bra som helst.  Om skolan tillåter guidar jag nästa år igen!

Det tycker vi verkligen att du ska göra! Vad pluggar du?

Marknadskommunikation och IT med fokus på reklam och PR som jag tycker är den roliga biten. Inbakat är massa systemvetenskap och programmering riktat mot dagens marknadsföring som är otroligt digital. Det är mycket appar, hemsidor men även pop-upfönster och annat som folk tycker är skitirriterande haha…

Du fotar och filmar ju själv väldigt mycket. 

Ja, jag har gjort det mesta som Xtravel använder på hemsida och på kanalerna. Jag är inte lika duktig på att fota som till exempel Jesper Mohlin som har tagit många riktigt snygga bilder. Jag fokuserar mest på video.

Ok, här är ett dilemma: Du och en polare åker skidor och filmar och ni hittar ett magiskt dropp. Ljuset är perfekt och landingen är orörd. Filmar du eller tar du droppet själv?

Om det bara är jag och en polare som är ute för skojs kul, då droppar jag själv! Inget snack! Om vi ska filma för någonting speciellt, då kanske jag får filma. Eller jo, såhär gör vi såklart, jag hoppar först och sedan ställer jag mig och filmar nedifrån. Jag får försöka hoppa så snett och långt som möjligt så det ser orört ut på filmen sen. 

Rykterna säger att du även är en stjärna i köket. Vad gillar du att laga för käk?

Jag älskar att laga mat, det är skitkul! Gillar det franska och italienska köket. Trots att jag spenderat så pass mycket tid i Japan är det inte så mycket japansk matlagning hemma. Det blir mycket vitlök, örter och vin. Standardbasen i de flesta rätterna är gärna mycket vin, vitlök, smör och olja så man får mycket smak och enorma mängder örtiga kryddor som rosmarin och timjan. Mycket från det franska köket men även italienskt.  Älskar att laga pastarätter, risotto och att göra egna såser. Jag kan spendera flera timmar i köket och lägga alldeles för mycket pengar på rätt råvaror även om jag äter själv. 

När du är borta på säsong då? 

Det värsta jag vet är när man gör säsong på något ställe och den enda kniven som finns är en slö, trög IKEA-kniv som inte ens går att skära genom en tomat med. En schysst kniv är det första jag köper när jag bor någon annanstans. Det är viktigt. Mina tre tips för en lyckad säsong är en fräsch skärbräda, vass kniv och en vitlökspress. Vill man boosta till det bör man alltid ha lite vin, pepparkvarn och mycket kryddor med sig var man än är. Det är viktigt att käka gott!

Jag håller med! En annan viktig grej är ju säkerhet. Hur ser du på lavinsäkerhet när du guidar?

Jag är utbildad i lavinsäkerhet genom Sveriges Lavinutbildningar Pro 1 och har gjort andra utbildingar utomlands som motsvarar SVELAV Pro 2.  Där går man igenom alla aspekter av snölager, temperatur, svaga lager med mera och hur det kan påverka skidåkningen. Det är en viktig grej att jobba med och inte minst viktigt att träna på. I Engelberg finns en jättebra park där man kan träna på att söka efter flera människor samtidigt. Det är ett stort område med nedgrävda plattor som man söker efter och när man träffar en platta med sonden stängs den av. Jag kör alltid en snabb lavingenomgång med varje Xtravelgrupp innan första åket för att fräscha upp minnet på gästerna. 

Jag brukar även ta med en tredje aspekt, som är den psykologiska. Vad är det egentligen som leder fram till dåliga beslut på berget? Det finns några olika faktorer som brukar spela in. Det kan vara att man har lagt mycket tid och pengar för att få ett bra åk och känner då att man är tvungen att ta risken. Det är viktigt att vara objektiv och inte ta med tid och pengar i beräkningen av säkerheten. Är det osäkert så är det osäkert, då spelar det liksom ingen roll hur mycket tid och energi du lagt på att hitta åket.

En annan faktor är att man har en övertro på sin egen förmåga. Det är vanligt att tänka att ’jag är duktig, det händer inte mig’ eller att man litar för mycket på andra och tänker ’hon eller han är duktig och vet säkert att det inte är någon fara’.

Det är också vanligt att grupptryck påverkar besluten. Det är inte alltid så lätt att säga emot en peppad grupp även om man sett tecken på tidigare laviner, ingen vill ju sticka ut och vara ”fegisen”. Speciellt inte om man är med en grupp människor man inte känner så väl. Då kan man också känna att man behöver hävda sig och tar för stora risker på grund av det.

Hur hanterar du sådana situationer?  

Det händer ibland när jag guidar grupper att några vill ta ett åk som inte är säkert. Då är det viktigt att förtydliga att det inte handlar om hur mycket tid och energi vi har investerat utan att det handlar om säkerheten. Det gäller såklart mycket om att ha lokal kännedom på berget. Ibland kan ett åk som ser ofarligt ut för någon som är där första gång vara superfarligt.  Så länge man kan motivera varför det är för farligt och förklara konsekvenserna brukar gruppen förstå att det inte är värt det. I stunden förstår jag att man kan bli lite sur att man missar ett åk som ser jävligt nice ut, men i slutet av dagen är alla alltid glada och jag upplever nästan alltid tacksamhet att vi inte tog den där risken. Ofta blir det en ännu mer positiv upplevelse där jag får mer respekt som guide just för att jag stod på mig och vågade säga nej till vissa åk och inte bara kör det mest riskabla hela tiden. 

Kloka ord. Tack Bure för trevligt snack! Lycka till med plugget och med ditt sommarjobb som går ut på att köra Lamborghini-bilar mellan olika städer. Låter inte helt dumt. Kör hårt! 

Tips! Xtravel ställer ut på Explore Outdoors (Fd. Vildmarksmässan) 22-24 mars 2019 på Stockholmsmässan. Om du vill höra mer om lavinsäkerhet är Bure på plats och håller föreläsningar om lavinsäkerhet. Ses där!

 

© 2021 Xtravel. All right reserved.