Konsten att jobba på distans…

Nyheter | 

Dela nyhet:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vår kollega Patrik blev som sagt less på betongskogen och kontorsdammet i Stockholm så han tog sin laptop och dammade ner till skidmetropolen Alagna för att jobba på distans. Men hur gick det då? Lyckades han få något arbete gjort eller blev han en skibum på heltid? Nu är han tillbaka på sin knarrande kontorsstol och vi tog såklart ett eftersnack med honom… 

Hur gick det nu då? Hann du med dina vanliga arbetssysslor trots att du bodde några meter från skidbacken??
Det har gått utmärkt ! Det tog någon vecka innan man kom in i rytmen och fick en bra rutin som fungerade, men sen så har det rullat på lika eller till och med bättre än hemma skulle jag säga.  Att få sträcka lite på benen i skidbacken under lunchen och bara komma ut bland bergen gav energi som man kunde omvandla till produktivitet. Vi hade lite strul ibland med internetet men vi har ju kunnat ha ett kontor på Hotel Monterosa, så jag fick till en riktigt bra rutin att knata ner dit och arbeta. Sen hade vi ju såklart dagar när det vräkte ner en massa snö, då blev det en inställd dag på kontoret och istället en arbetsdag på berget haha. Vi jobbar ju ändå med skidresor så måste ju synas i backen eller hur?

Kollegorna då? Var det skönt att slippa oss?
Haha ibland kan det ju vara skönt att slippa er, men man saknar såklart gemenskapen och morgonkaffet tillsammans med gänget! En grymt bra sak var att jag slapp diskutera om många beslut som ska tas och helt enkelt vara enväldig härskare över dem vilket var sjukt effektivt haha!!
Hur var det med disciplinen? Känner du att du har ändrat ditt arbetssätt på något vis?
Jag hittade snabbt ett bra arbetssätt tycker jag. Viktigt att få till en bra rutin som gjorde att disciplinen hölls i schakt, men jag får ju erkänna att när solen sken så ville jag bara ut i bergen, så vissa dagar var ju ”tuffare” än andra om man nu kan säga så haha! Jag ändrade arbetssättet så att jag jobbade alla dagar i veckan och mer flexibla tider än klassiskt 9 till 5.  Jag tycker att jag blev mer effektiv i Alagna än på östermalmskontoret.  Tror mycket har att göra med att man får mer energi och fokus när man kan vara ute på det sättet, med naturen runt knuten, jag hann liksom njuta av omgivningarna varje dag. Men sen var det färre vanliga kontorssituationer som distraherade. Ni vet, random folk som kommer på besök, youtubeklipp som någon promt vill visa en, en kaffepaus för mycket och annat som tar onödig tid.

Var det något som inte alls funkade eller kändes knepigt ?
Vi har vissa system och program som bråkar lite när man inte har en bra uppkoppling, så där går det ju att förbättra så arbetssättet blir enklare.  Annars funkade allt det väldigt bra!

Vad skulle du säga var de 3 bästa grejerna med att jobba från Alagna?
Hm… skulle väl säga:
1.Man slipper allt som heter transport till jobbet, man bara startar datorn och börjar jobba. (att slippa tunnelbanehetsen kl. 08:00 var obeskrivligt skönt)
2. Tempot är ju rätt annorlunda mot storstaden, en relativt sömnig by som Alagna kretsar ju bara runt skidåkningen. Man får en lugn tillvaro med trevligt häng på kvällar och massa produktivitet på dagarna.
3.Kontrasten att kunna bryta av en arbetsdag med att åka lite skidor och rensa huvudet för att sedan kunna koncentrerar sig igen och få klart det man vill ha klart.

Vilka tips skulle du ge till den som vill jobba från Alperna några månader?
Se till att skapa en bra plan och checklista varje morgon på vad som ska göras och se till att bli klar med dessa varje dag. En bra lösning på internet är att rekommendera och att alla system man jobbar med är kompatibla. Ta dig tid till att njuta av att du är på plats i alperna och allt det har att erbjuda.

Slutligen, hann du åka så mycket skidor som du hade hoppats på?
Absolut! Fick in massa bra lunchåkning men också några riktigt grymma morgonturer och eftermiddagsshredd så jag inser att jag haft en fin fördelning mellan jobb och skidåkningen. Det viktigaste är att se till att komma ut, det räcker ju med en timme i backen så är man fulltankad med ny energi och taggad på att hugga tag i arbetsuppgifterna. 

 

Är du också peppad på att åka skidor eller surfa några månader och samtidigt jobba? Då är det bara att ta tag i saken!
Först och främst beror det på vilken typ av jobb och arbetsroll man har om det ens ska vara möjligt. Sen måste man ha modet att faktiskt ta upp frågan med sin chef. Men innan du gör det, sätt dig ner och tänk igenom hur detta isåfall skulle kunna utveckla din kompetens och samtidigt gynna företaget på bästa sätt.
Vad krävs rent tekniskt för att du ska kunna jobba bortifrån? Ta fram ett konkret förslag och stega in på chefens kontor. Sen säger vi bara LYCKA TILL, det är väl värt ett försök!

Foto: Oliver Olsson

 

© 2021 Xtravel. All right reserved.