Xtravels nya kontor i Alagna

Dela nyhet:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Hur konstigt det än kan låta så fick vår eminenta medarbetare Patrik Lakén nog av sina kära kollegor här på Xtravel och det stillasittande kontorslivet i Stockholm. Så han packade ner flickvän, dator och skidor och styrde skeppet mot Alagna. Han muttrade något om att han hellre åkte lift än tunnelbana till och från jobbet, och att han behövde nya ”luftigare” lunchställen. Självklart måste vi kolla upp om han verkligen har det så bra som han hoppats på och om det går att vara en tangentbordsknegare samtidigt som man bränner mil efter mil nerför bergen?!Patrik Xtravel Alagna

*Att packa ihop sina prylar och övertyga chefen och dina kollegor att du ska jobba från Alagna;  Är det ngt du skulle rekommendera andra att göra? Får man verkligen någonting gjort i jobbväg när pudret lockar några meter utanför?
Haha, alla gånger. Det är bara att köra! Jag har alltid gillat Alagna som by och efter mina tidigare besök så kände jag för att flytta kontoret hit, där vi även har gäster på besök, så det känns helt rätt. Det är extremt kul att få träffa alla som kommer hit och upplever Alagna med oss och vår guide Anna som gör ett strålande jobb här nere. Jag lär mig också mycket här nere så vi kan utveckla Alagna som produkt för att kunna leverera ännu bättre upplevelser till våra gäster. Kan helt klart rekommendera att andra också borde byta miljö ifrån ekorrhjulet i storstäderna och utmana sig själv att jobba från andra platser. Nya erfarenheter utvecklar oss som människor och det tror jag är superviktigt i arbetslivet.
Och framförallt har jag blivit en tvättäkta italienare som iofs enbart pratar svenska haha. Men man får supermycket gjort arbetsmässigt även om man såklart vill åka skidor jämt! Men det gäller att jobba effektivt och planera sina dagar så man både hinner jobba och åka lite skidor. Det som är den absolut största fördelen är att det räcker att komma iväg ut i bara nån timme, för då får man så otroligt med energi och mycket mer fokus vilket generar bättre och effektivare arbete.

*Förmodligen blir din skidåkning också ännu bättre av dom där åkdagarna, haha. Hur är det med snöläget i Alagna?
Här i Alagna så hade vi ett fint snödump på 3 decimeter snö för en vecka sen vilket var kanoners för offpisten. Kall och fluffig snö gav superfin skidåkning och härliga pudersvängar. Nu har vi ett lite annat väderläge med en stekande sol som skiner på oss. Vilket har resulterat i lite härlig vårslush på eftermiddagarna och grymt fina manchesterpister på förmiddagarna. Snön på lägre höjd har smält bort lite grann men uppe på berget så finns det gott om snö. Offpisten är bäst på eftermiddagen när det inte är lika hårt då solsidorna blir ganska påverkade av den varma solen. Vill man ha kall snö är det bara att dra på turskidorna och gå till högre höjd, men här behövs det riktiga bergsguider som visar vägen, då sol och snabba temperaturförändringar ökar lavinfaran och det gäller att veta var man åker på detta berg. Men sammanfattningsvis har vi ett fint snöläge uppe på berget och lite mer vårkänsla i byn vilket man inte ska klaga på.

Linus Archibald visar vägen i Alagna

*Har du några favoritrepor att rekommendera?
Självklart, men dem kan jag ju inte avslöja!
Men vid dessa förhållanden har vi kört mycket i pisterna runt lifterna: Jolanda och Seehorn som har varit superfina och förre folk. En annan favorit är att köra från toppen av liften Gabiet (Passo Salati) hela vägen ner till Stafal, cirka 1200 höjdmeter i ett svep. På morgonen är pisterna magiska och det är bara att åka på med stora och långa carvingsvängar. För offpisten har vi kunnat köra en fin nordsida som ligger när pisten Salati ”skiers left” som man kan skråa till. Här har det varit fin kall snö i flera dagar och superlättillgänglig. Sen kan jag rekommendera att köra ner lite tidigare på eftermiddagen hela vägen från Passo Salati till Alagna (innan den blir uppåkt) cirka 1800 höjdmeter som känns i bena rejält. Då insåg man att det var bra att försäsongsträna med Limpans Hårdrocksfys!

Klassisk kvällpromenad genom Alagna

*Alagna är ju inte direkt ngn Afterskidestination, vad gör man och vart går man efter en hel dag på berget om man vill vara lite social och snacka fallhöjdsmetrar, ISPO och senaste bindningen?
När man kommer ner från skidåkning så passerar man Caffè delle Guide. Här blir det den obligatoriska ”afterskiölen ” eller annan läskande dryck. Man sitter och ljuger om vilka häftiga åk man kört och vilka nya bindningar, pjäxor eller trancievers man köpt. Alla samlas här efter en fin dag på berget och man träffar mycket skönt folk. Här kan man sitta fram till middagen i vilda skiddiskussioner om man så vill. Ett annat alternativ är för alla vinälskare där ute, ” An Bacher”, i min mening heter den Vinbaren men dem påstår att den heter An Bacher, hehe.  Här samlas folk efter skidåkningen för ett gott glas rött/vitt vin. Ni kommer se en stoltserande herre i baren, han heter Stefano driver baren, riktig sköning som ser till att ni får de godaste vinerna från trakten och är man riktigt snäll så bjuds det på en trevlig charkbricka att kalasa på. Här kan man också hänga på kvällen för att skidljuga sig vidare om dagen som varit.

*Vilka är dom tre starkaste argumenten för att man ska åka på skidsemester till Alagna och inte till ngt annat klassiskt alphak?
1.Bergen, stora och magnifika med massor av bra skidåkning som passar alla nivåer. Här finns superfina pister och kanonfin offpist, både enklare och riktigt utmanande. Det är också en helt galen utsikt från toppen av Indren och om man tar sig ännu högre upp på 4000 meter topparna då pratar vi makalösa vyer. 

2.Byn och folket, det är en väldigt lugn och trevlig by med en skön atmosfär. Här märker man att skidåkningen är i fokus och folk verkligen lever för det. Alla är trevliga och hjälpsamma och det är en bra blandning på besökarna med både skandinaver, engelsmän, schweizare och såklart italienarna. Sen att mat och annat är relativt billigt är ju inte helt fel heller.

3.Lättillgänglighet, det är skönt med en skidort som ligger så nära en storstad som Milano med bara en transfer på under 2 timmar. Man slipper de långa resdagarna och kan effektivt åka hit på både weekend, vecka eller varför inte flytta kontoret hit! 

En av alla mäktiga vyer i Alagna

*Och vad är det sämsta med Alagna, om det nu finns något?
Oj bra fråga! Det är väl egentligen inte Alagna,utan generellt Sydeuropa tror jag, dem är lite för ” mañana mañana” för mig. För att definiera vad jag menar så kommer det här:
Vår vardagsrumslampa hade minst sagt elproblem när vi anlände, vi meddelade detta direkt och vår kontaktperson sa att han skulle fixa det där pronto, inga problem.
Två veckor senare, en fredagskväll kl 19, då knackar det på dörren och det är då elektrikern! Sen är jag ju inte speciellt van att bli väckt 07:00 varje dag, inkluderat helgen, av ett klocktorn som låter som att den är rakt ovanför sovrummet. På vardagarna är det iofs kanoners men på helgen hade varit gött med lite sovmorgon.

Med dessa horribla ilandsproblem så låter vi Patrik jobba vidare ostört i Alagna. 
Passa på att boka in en skidweekend till Alagna medan det ännu finns några platser kvar! Klicka här så hittar du allt du behöver för att boka eller slå oss en signal på 08-333669.

© 2021 Xtravel. All right reserved.