Protect Our Winters

Nyheter | 

Dela nyhet:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Sommarens snackis har varit: Sommaren! För många var det en ren högsommardröm med tropisk hetta.  Men tyvärr utan regn, extrem torka och skogsbränder mer eller mindre över hela landet. Att det pågår klimatförändringar som påverkar oss kan ingen förneka idag.

Och just därför känner vi att vi på Xtravel måste ta ett ansvar att öka medvetenheten,både hos oss själva och våra resenärer, hur man kan minska klimatpåverkan genom enkla val i vardagen och bidra till en mindre apokalyptisk framtid.  Men kan vi driva en affärsverksamhet där vi flyger kors och tvärs över världen för att åka skidor, samtidigt vifta med näven och skrika att vi alla måste bli snällare mot planeten? Svaret är JA om du frågar oss.  Ingen kan göra allt men tillsammans kan vi åstadkomma mycket. Xtravel kommer aldrig stå med pekpinnen och säga vad man får eller inte får göra, men vi kommer att dela med oss av tips och trick, tankeställare och andra vinklar på hur man kan, om man vill, engagera sig på olika sätt. Vi vill ju trots all samma sak, att åka massor av skidor och att även framtida generationer också ska få göra det!

Några andra som brinner för att skörda puder, är pålästa och kunniga, och kämpar för att vi ska få behålla vintern är Protect Our Winters som är skid och brädåkande klimatkämpar. POW har även startat en kampanj som heter Välj Vintern där de har gjort en enkelt och överskådlig guide till hur du som puderälskare väljer vintern i valet 9 september 2018.
Vi tog en snackis med det brinnande crewet bakom Protect Our Winters:

*Vad är POWs primära funktion?
POW mobiliserar snösporten i klimatfrågan. Detta innebär att påverka främst hela snösportbranschen, skidanläggningar och tillverkare av kläder och utrustning. Men även att arrangera event, filmkvällar och att synas på arrangemang i fjällen där vi påverkar enskilda skidåkare och lokala aktörer. Vi uppvaktar politiker genom debattartiklar, via sociala medier och ibland aktivt i demonstrationer. Vi vill naturligtvis även inspirera alla människor/skidåkare som gillar snö att tänka till och kanske göra skillnad.

*Hur illa är det egentligen med klimatet? Hur ser vår snöframtid ut?
Den globala temperaturen stiger 170 gånger snabbare än normalt just på grund av människans utsläpp av växthusgaser. Detta får förstärkande effekter så att en snöyta som smälter bort värms upp pga att mörka ytor drar till sig solens värme ännu mer, en självförstärkande effekt kan man säga. Om dagens utsläppstakt inte hejdas kan hälften av snön försvinna i Riksgränsen, 80 procent kring Storulvån i Jämtland och vintrarna i Sälenfjällen försvinner i princip helt inom fem–sex decennier.

puder i ramundberget med Xtravel

*Hur arbetar POW mot politiker och beslutsfattare som faktiskt är dom som har den riktiga makten i sina händer? Vad gör ni för att påverka dom ?
Vi skriver och demonstrerar om snöns framtid, publicerar debattartiklar om bland annat snöfientliga satsningar. POW rekommenderar även skidåkare att engagera sig politiskt och rösta på ett ”snövänligt” parti och tala högre om denna viktiga fråga.

*Att sådana som oss, XTRAVEL, skickar folk jorden över för att kunna njuta av puderskidåkning gör ju att vi hamnar i en både obekväm och moraliskt frågande sits, ska vi lägga ner vår verksamhet helt eller ska vi hjälpa till att, tex, pressa flygbranschen till alternativa bränslen? Hur ser ni på hela turistbranschen?
Det råder en så kallad dissonans i resebranschen. Det innebär att många, speciellt yngre, resenärer mycket väl vet om att flyg är det transportslag som släpper ut mest växthusgaser per personkilometer. Ändå flyger man kors och tvärs över hela jorden – för att man har råd. Det enkla svaret vore att flyget borde få betala sina kostnader för vad det gör för klimatet, enklast genom en global koldioxidskatt. Men det finns såklart inget enkelt svar. 
Att man som researrangör kan erbjuda resor med tåg i närområdet är även det en bra sak. Tåg släpper ut flera 1000 gånger mindre koldioxid än flyg. Går med andra ord inte ens att jämföra!

När det gäller biobränslen så utgör dessa cirka 1 % av flygbränslet idag. Och våra grödor och skog räcker inte till för att skapa tillräckligt med bränsle för att täcka behovet idag. Sen genererar även biobränsle en växthuseffekt högt uppe i atmosfären vid förbränning. Men stora investeringar görs i den gröna tekniken och medvetenheten ökar så allt ser inte mörkt ut. 

*3 handfasta tips hur jag som svenneskidåkare ska kunna hjälpa till att bevara vår möjlighet att kunna åka skidor i framtiden?
Det som gör att svenskarna har ökat sina utsläpp så pass mycket under senare år är främst 3 saker:

1. Vi konsumerar för mycket, speciellt prylar från Kina vars fabriker drivs av kolkraft.

2. Vi äter mer industriellt producerat kött än någonsin.

3. Vi flyger och åker lyxkryssningar mer än någonsin.

Så, svaret på frågan är att börja välja bort något eller några saker av ovanstående.
Vill ni grotta in er mer i ämnet så kan vi rekommendera att ni lyssnar på Weeping Willows frontman Magnus Carlsons sommarprat.
Och glöm inte:
Ingen kan göra allt men tillsammans kan vi åstadkomma mycket!

 

© 2021 Xtravel. All right reserved.