Alla som håller på med surfing vet att det är det mest fantastiska som finns, lika väl vet alla som håller på med surfing hur svårt det är. Det är få sporter som är så beroende av att man har rätt utrustning som surfing när man skall lära sig, med rätt utrustning går det lättare och snabbare.
Vi har vänt oss till Surfers, som störst på vågsurf i Norden ger de er deras bästa tips och förklaringar av de olika brädmodellerna!
Var ärlig mot dig själv!
Den första saken du behöver göra är att ställa dig frågan ”hur bra är jag?” vilken nivå håller jag?
I stort sett kan man säga att det finns tre steg inom vågsurfing.

1. NYBÖRJAREN
Ganska självklar nivå – du är ny på brädan. Kanske har du gått surfskola och surfat lite, men du behöver träna paddlingsteknik, pop-up och hitta rätt stance på brädan. Även om du ibland får till det och kan få surfa ”en grön våg” så är du fortfarande nybörjare. Vår erfarenhet är att man som svensk surfare är i detta stadie ganska länge – det behövs otaliga träningstimmar för att komma till nästa nivå.
Som nybörjare behöver du den extra stabiliteten som softboards, nybörjarbrädor samt utvalda longboards och funboards ger. Rätt bräda kan vara helt avgörande för om du kommer upp på brädan eller inte under en session.
2. MEDELGOD SURFARE
Som en medelgod surfare så är du komfortabel på brädan och fångar de vågor du vill. Du paddlar, droppar, hittar din stance och väg på vågen och gör någon sväng på facet. Ditt mål är att köra snabbare och komma närmare den kritiska punkten och få mer kraft i dina manövrar.
3. AVANCERAD SURFARE
Som en avancerad surfare – så surfar du mycket och relativt konstant. Du har tekniken och kan variera dig efter vågen och förhållandena. Du är säker på vågen och vill gärna ta chansen att ”tuba”.

De olika brädtyperna

1. SHORTBOARD
Som namnet säger – korta, små brädor.
I denna kategori hittar du brädor för duktiga surfare som vill ha maximal manöverbarhet. Dessa brädor har liten volym och kräver branta, kraftfulla vågor och framförallt en erfaren duktig surfare som vet var han skall positionera sig såväl på vågen som vid take-off.
3- MINI MALS/ FUNBOARDS
Mini Mals är mindre versioner av longboards. Dom har tilltagen volym med lång vattenlinje som ger fart till paddlingen och gör det lätt att komma med vågen. Den runda nosen ger stabilitet och kontroll. En mini mal är mellan 7 och 8 ft.
Funboards är ganska lika mini mals med den skillnaden att nosen är lite mindre. Det gör funboards lite enklare att dyka genom vågorna med än en mini mal. Vi vill dock inte säga att vare sig mini mals eller funboards går att ”duckdiva” med.
Funboards och mini mals fungerar i ett stort spektrum och är ultimata brädor för dig som börjar få koll på surfingen och söker lite mer utmaning och prestanda på vågen.
5- NYBÖRJARBRÄDOR/ SOFTBOARDS
För att göra det så enkelt som möjligt att fånga dina första vågor och lära dig att komma upp på brädan så är dessa brädor stora, breda och tjocka. Brädans nos är stor och rund vilket gör att det är enklare att paddla och ger bättre stabilitet.
Dessa brädor är framtagna för att det skall vara så enkelt som möjligt att fånga vågor och lära sig att komma upp på brädan. Man talar ofta om att man ”foam surfar” d.v.s. man fångar en våg som redan brutit och surfar sedan rakt fram på vitvattnet. Med dessa brädor får du mängder av vågor och tillfälle att träna din pop-up och stance.
En softboard/nybörjarbräda skall användas i mindre och långsamma vågor
Vår rekommendation är att surfa på stora brädor länge, för när du tar en mindre bräda kommer du att fånga färre vågor. Det är genom att fånga vågor du lär dig att surfa och är ultimata brädor för dig som börjar få koll på surfingen och söker lite mer utmaning och prestanda på vågen.
2. HYBRID
Utvecklingen inom vågsurfing har gått mycket snabbt de senaste åren – det är mycket tack vare det som surfingen nu även fått fotfäste även i länder där vågorna tidigare ansetts vara för dåliga. Den nya generationen korta brädor har vi valt att kalla hybrider. Det är korta brädor med tilltagen volym och bredd som gör det möjligt att surfa progressivt på en liten bräda även i svenska vågor. Volym och bredd i kombination med rakare outline och rocker ger dessa brädor fart och prestanda.
En hybrid är rätt bräda för den medelgode/avancerade surfaren som vill köra kortbräda även i långsamma vågor.
Det är dock inte bara i små långsamma vågor som brädan levererar utan de flesta av modellerna levererar bra även i huvudhöga vågor. Flera av brädorna sträcker sig över ett stort spann när det gäller längd samt volym och självklart är det en stor skillnad på den minsta.
4- LONGBOARDS
Master of style! Longboard är brädan för alla dagar med små vågor eller för dig som gillar långa rides med massor av flow och sköna svängar.
Longboards är den mest traditionella surfstilen. Brädorna är oftast omkring 9 ft eller längre så det är rejäla brädor. Längden som ger lång vattenlinje och volymen gör dem enkla att paddla och att fånga vågor, en del (inte alla) longboards är därför ett bra alternativ för mindre erfarna surfare som vill fånga många vågor.
Longboards är absolut inte bara för nybörjare – longboard surfing är en egen religion med sin egen stil inom surfing. Med en longboard får du möjlighet att cruisa i vågorna och med rätt bräda (och kunskap) kan du vandra fram på brädan och göra en hang ten (10 tår fram för brädans nos). Longboards med mer volym i nosen kallas ofta noseriders . Sedan finns det andra modeller longboards som svänger mer som en shortboard och ger mer carving känsla.
Longboards är en brädmodell som alla borde ha i sin quiver – med en longboard får du fler vågor. Longboarding handlar mycket om stil så fundera på vad som passar dig – vill du svänga eller glida? Och gör ditt val utifrån detta.