Skidvård – allt du behöver veta

Nyheter | 

Dela nyhet:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Skidvård.
Ordet klingar absolut inte lika skönt som andra ord i liknande sammanhang, som t ex; puder, nysnö, roadtrip, alperna, och så vidare. 
Men det är ett nödvändigt ont som många av oss kan bli betydligt bättre på. Att till exempel lära sig valla sina lagg rätt kan vara den tråkigaste men också den mest avgörande delen i ditt skidåkande. Att ha skidor och övrig utrustning med optimal prestanda som håller för säsongens alla påfrestningar är a och o. För att bena ut dom vanligaste frågorna vi på Xtravel brukar få så tog vi ett snack med Jonas Ottosson och husgudarna på Alpingaraget.
Ta till er av detta och vi lovar att du kommer ha det betydligt mycket roligare i backen nästa säsong. 

Vad bör man tänka på nu när man ska plocka undan sina skidprylar?
Det bästa är såklart att lämna in skidorna för en slipning och se till att skidan är i toppskick, sedan lägger man på en så kallad sommarvalla (en fetare valla) som man låter ligga kvar tills man ska åka igen. Pjäxorna ska man se till att dem är helt torra, när man ställer bort dem ska man även se till att alla spännen är spända, så bibehåller man skalets form bättre.

Hur länge kan man egentligen ha sina skidor / pjäxor innan det är dags att ta farväl av dom? 
Svår fråga att svara på, men om man åker ca 3-4veckor per år så skulle jag säga att man ska försöka byta skidor och /eller pjäxor efter ca 4-5år. Sen beror det på hur hårt man sliter på skidorna, vissa gillar ju att åka mer på sten än snö.

Och hur får man då grejerna att hålla så pass länge?
Skidor ska slipas och vallas så ofta man kan då håller dem längre. Se till det inte är djupa revor i belagen , man vill inte att det ska tränga in vatten. Pjäxorna; se till att dem ALLTID är torra efter användning och att det går inte att påminna nog ofta: spänn alltid pjäxorna när du inte använder dem. Se även till att dra skruvarna som är på spännen och kantnitar så dem inte ramlar av.

Per Jonsson har alltid sina prylar i tip top shape!

Om man ändå måste kitta upp sig inför nästa säsong, men kanske inte har råd med allt, vad ska man prioritera i sin inköpslista?
Ganska svår fråga att svara på. Köp det du behöver nytt av.
Vi brukar säga att pjäxor är alltid absolut första prio, om du har bra pjäxor kan du åka på alla typer av skidor.
Men om du nu har bra pjäxor och kanske ett dåligt ryggskydd så ska du såklart prioritera att köpa ett nytt ryggskydd. Som med allt annat här i livet så får man tänka över sina prioriteringar.

Sista tipset då om man känner att man vill förkovra sig i vallandets ädla konst?
Enkelt!  Köp nedanstående tillbehör, sen är det bara att köra trial & error. Ju mer du vallar desto bättre blir du på det! Men var beredd på att lägga ner x antal timmar!
*Vallaställ – ett ställ som du fäster skidorna i vilket gör att det blir otroligt mycket lättare att arbeta med dem.
*Vinkel – för att få rätt vinkel när du slipar skidorna. 88 grader är standard.
*Fil – som du sliparna med och gör kanterna vassa.
*Klämma – som du fäster filen och vinkeln i och som håller dessa på rätt plats.
*Sidewall Cutter – tar bort plastkanten vid skidans stålkant, gör att du inte slipar på plast när du använder vinkeln.
*Diamantbryne – används efter du slipat skidan med filen. Tar bort råegget på stålkanten så kanten räcker betydligt längre.
*Vallajärn – som det låter ett strykjärn som är anpassat för att du ska applicera valla på dina skidor.
*Valla – för att skapa bättre glid samt skydda dina skidor under förvaring och transport.
*Sickel – använder du för att ta bort överflödet av alla på dina skidor.
*Borstar – borsta till sist upp dina skidor så du får bort all överflödig valla som inte sickeln kommer åt, vilket resulterar i bättre glid och en finare finish.

Ge lite extra kärlek till skidutrustningen så kommer du få tillbaka extra mycket kärlek av dom när du tar premiäråket och inser att du är snabbast i backen! 
Vi ses!! 

 

© 2021 Xtravel. All right reserved.