Xtravel snackar med #4 -Hannes Hultberg

Nyheter | 

Dela nyhet:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Höstens äventyr är säkrat! Vi har precis släppt två resor till Skottlands enduroparadis Tweed Valley. Här hittar vi allt från sköna single tracks till riktigt mastiga downhillbanor, bara en timme från Edinburgh. Som om inte det vore nog kommer även vår guide och endurostjärna Hannes Hultberg vara på plats för att hänga ut, visa runt på lederna och hålla i clinics där han delar med sig av sina bästa tips och tricks.  Inför dessa resor tänkte vi att ni ska få lära känna Hannes lite bättre.

Han är en av våra überguider med många talanger. Denna vinter guidade han Xtravels gäster i den Italienska pärlan Alagna och shreddade runt på skidor och snowboard.  Förutom åka skidor och snowboard, spela golf och gasa motocross cyklar han även mountainbike på elitnivå. Denna sommar är det full ös på Enduro Sweden Series (ESS). Det är en maxad tour och tävlingarna går ut på att damma ner genom skogen så snabbt som möjligt. Detta upplägg gör att hornen växer fram, adrenalinet sprudlar och de tävlande pressar sig själva till den yttersta gränsen. En maxad tävlingsform helt enkelt.

Första stoppet på ESS gick precis av stapeln i Göteborg.  Tyvärr gick det inte riktigt enligt planerna för Hannes Hultberg. ”Jag var lite för taggad och kraschade på träningsdagen, pajade armbågen och fick kasta in handduken. Men jag börjar kunna röra armen nu så det är nog ingen fara”.

 Risk it for the biscuit… Foto: Adam Klingeteg

Hannes plan är att göra en bra säsong på ESS och på några av de tyska deltävlingarna i sommar. Nästa säsong lägger han fullt fokus på den tyska serien med målet att kvala in på Enduro World Series (EWS) som är den högsta ligan i sporten.

Hannes berättar vad han tycker är så fett med enduro och varför det alltid är värt det, även om man kraschar:

”Endurocykling har en sån sjukt skön kultur. Det finns ingen prestige och alla är polare oavsett nivå.  Ett proffs och en nybörjare kan cykla samma led och ha helt olika upplevelser men ändå ha skitkul tillsammans. Det funkar så bra för alla typer av människor eftersom det är actionfyllt men ändå på en trygg basis. Man väljer ju själv hur hårt man vill köra. När jag jobbade som enduroguide i Sälen var den yngsta deltagaren fyra år och den äldsta 76 år, så det är aldrig försent, eller för tidigt, att börja med världens roligaste sport.”

Han förklarar också att det i många sporter finns det väldigt mycket etiketter, hierarki och oskrivna regler, och att det är sjukt skönt att slippa allt sånt när man cyklar mountainbike.

Foto: Adam Klingeteg

Inför tävlingarna tränar han mest i Järvsö och i Åre, men även hemma i Norrköping och i Stockholmsbackarna Flottbro och Hammarbybacken.  På hemmaplan är Järvsö favoriten:

”Mitt livs bästa åk var i Järvsö för tre år sedan. Det kom in ett åskoväder så de var tvungna att stänga berget. Jag och min polare väntade ut stormen och cyklade upp och fick några sjukt sköna, riktigt leriga åk. När det är så lerigt går det ju inte lika fort som när det är torrt, men man driftar och sladdar likt de gör i speedway och det är så jäkla kul. Det är gött att bli lite skitig också”.

”Gött att bli lite skitig också!” Foto: Adam Klingeteg

Stockholm har också riktigt fina enduroleder. I sommar kommer vi på Xtravel tillsammans med Hannes att styra gratis enduroclinics i en av Stockholmsbackarna för de som vill utveckla sin teknik men också för de som inte fått chansen att bli hooked än.

”Vi siktar på att arrangera clinics för rutinerade åkare, men även för de som är nyfikna på att börja köra.  Vi kollar även på att få till torsdagscykling där vi bara gasar runt och har sjukt kul. Jag kommer att vara där som tränare och vi tar dit fina cyklar som deltagarna får prova på. Det blir skitkul. Man hatar ju inte event med tung musik och glada människor. ”

Om inte du heller hatar att avnjuta grym cykling och tung musik tillsammans med ett proffs som visar sina bästa knep: håll utkik efter datum för sommarens clinics samt boka höstens resor till Skottland innan de tar slut.

Stort tack till Hannes för trevligt snack. Vi ses i skogen i sommar och stort lycka till på Endurotouren!

Han har en grymt fräsch ride också! Foto: Oskar Aronsson

 

© 2021 Xtravel. All right reserved.